Er zijn veel verschillende benamingen voor scheenbeenklachten. Zoals bijvoorbeeld shin splints, athletes shin, springschenen of springbenen. Hoe het ook heet, scheenbeenklachten of scheenbeenblessures zijn geen pretje. U kunt zowel aan de voorkant als aan de achterkant van uw scheenbeen pijn ervaren. Hoe ontstaan scheenbeenklachten precies en wat kunt u er aan doen? Onze collega Kees vertelt u er graag meer over in de deze blog.
De oorzaken van scheenbeenklachten
Scheenbeenklachten kunnen erg vervelend zijn, ze zetten meestal op tijdens het hardlopen en zullen je belemmeren bij je dagelijkse activiteiten. We zetten een aantal oorzaken en oplossingen op een rijtje:
- Verkeerde hardloopschoenen: zorg voor schoenen met een juiste demping
- Een harde ondergrond tijdens het hardlopen: loop op een zacht, schokabsorberend oppervlak, bijvoorbeeld gras
- Een te snelle opbouw van uw hardloopschema: begin langzaam en bouw op
- Een verkeerde loophouding: neem niet te grote stappen
Wat zijn scheenbeenklachten?
Scheenbeenklachten kunnen zich uiten als een zeurende pijn aan de binnenkant van uw onderbeen. De klachten kunnen aan één of beide benen voorkomen. Op de plaats waar uw scheenbeenspier aan het onderbeen vast zit kunt u pijn voelen. Vooral bij het op uw tenen staan of bij het afzetten vanaf uw tenen tijdens het (hard)lopen spant u deze spier aan; deze bewegingen zullen dus sneller klachten veroorzaken.
De spier die zich achter het scheenbeen en kuitbeen bevindt speelt ook een grote rol bij scheenbeenklachten. Door de trekkrachten aan de binnen- en achterzijde van het scheenbeen kunnen er kleine botafwijkingen op het scheenbeen ontstaan. Dit veroorzaakt erg veel pijn aan de binnenzijde van het scheenbeen. Deze pijn maak het moeilijk om lang hard te lopen.
3 tips voor minder last aan je scheenbenen tijdens het hardlopen
- Loop op een zachte ondergrond; een zachtere ondergrond is schokabsorberend. Dit vangt dus de klap op zodra de voet de grond raakt en vermindert de belasting aan uw scheenbenen.
- Neem vaker rust tussendoor; tijdens het hardlopen bent u geneigd door te rennen, omdat u uw doelen wilt behalen. Maar voor uw lichaam is het beter langere wandel pauzes te nemen tussendoor, voor minder last aan uw scheenbenen.
- Stop met sporten; nee, u hoeft niet volledig te stoppen met sporten, maar wel tijdelijk met hardlopen. Gun uw lichaam de rust die het nodig heeft en probeer tussendoor sporten te doen die geen pijn doen. Neem bijvoorbeeld zwemmen, fietsen en/-of krachttraining.
Heeft u scheenbeenklachten? Schakel een fysiotherapeut in!
Heeft u na het volgen van onze tips nog steeds erg veel last van scheenbeenklachten? Dan staan onze fysiotherapeuten altijd voor u klaar! Neem vandaag nog contact met ons op via 046-4371657 of info@fysiofitcare.nl. U kunt ook het contactformulier op onze website invullen. Wij zien u graag tegemoet in onze praktijk!