Een blog van Kees Kuijs
Hoe vaak gebeurt het niet: een tennisser staat op de baan en speelt een lekker partijtje. Na een half uurtje spelen trekt hij een sprintje om een dropshot te halen en voelt een felle pijnscheut in de kuit. Normaal lopen gaat vervolgens nog wel enigszins maar tennissen niet meer. De kuit voelt wat stijf en gespannen aan dus maar even goed laten rusten denkt de tennisspeler. Na een paar dagen rusten gaat het wandelen en fietsen weer nagenoeg pijnloos en na een weekje voelt de kuit weer helemaal klaar om een partijtje te kunnen tennissen. Het inspelen gaat prima maar als na een minuut of 10 weer een kort sprintje getrokken wordt, schiet de pijn er weer in.
Wat is hier aan de hand bij kuitklachten?
Een zweepslag (spierscheur) is het niet want dan kan je niet na een paar dagen weer pijnloos lopen en zeker niet na een week weer tennissen. Dus dan maar eens de fysiotherapeut geraadpleegd en zo zie ik ze regelmatig in mijn praktijk binnen komen.
Oorzaak van kuitklachten
Als je de kuit onderzoekt dan valt meestal een verharde streng in de kuitspier te constateren; een gedeelte van de spier die zich min of meer in een licht verkrampte toestand bevindt. Als zo’n streng in de spier aanwezig is dan wordt deze na een paar dagen rust wel wat minder gespannen maar verdwijnt niet geheel. De spanning herstelt zich weer in zoverre dat normaal lopen en fietsen weer probleemloos gaat. Maar dat is niet voldoende voor volledig herstel van de belastbaarheid. Het opvallende is dat de streng zelfs na een langere rustperiode vaak niet volledig verdwijnt en dus blijkbaar een steuntje in de rug nodig heeft voor volledig herstel. Deze neiging naar hardnekkigheid kan voortkomen uit het feit dat een in gespannen gedeelte van de spier de bloedvaten wat worden dichtgedrukt door de verhoogde spanning. Echter voor een goed herstel is juist een goede bloeddoorstroming nodig.
Wat te doen bij kuitklachten?
Dit betekent dat je voor een goed en volledig herstel ervoor moet zorgen dat de bloeddoorstroming in de spier meerdere keren daags goed wordt gestimuleerd. Bewegen is hiervoor het beste alleen zal je de intensiteit en de aard van de beweging zodanig moeten kiezen dat je de klacht niet verder provoceert. Meerdere keren daags zo’n 15 minuten fietsen gecombineerd met rekkingsoefeningen van de lange kuitspier en de korte kuitspier werken prima.
Uiteraard kan een massage of Dry Needling het proces van herstel ondersteunen.
Belangrijk is dat je wacht met intensieve sportbeoefening (sprinten) totdat de streng volledig is verdwenen. De verharde streng is met de vingers goed te voelen dus check de kuit dan ook regelmatig of er een verharde streng voelbaar is!
Meer informatie over wat wij kunnen doen voor uw kuitklachten?
Stuur je vraag naar info@fysiofitcare.nl of gebruik ons contactformulier op onze website.