Bij het ouder worden verliezen botten hun stevigheid en treedt er slijtage op in de gewrichten. Dat gebeurt bij iedereen. Bij sommige mensen worden de botten wel érg broos. Dan is er sprake van osteoporose. Osteoporose wordt ook wel botontkalking genoemd. Deze aandoening komt veel voor bij mensen boven de 60 jaar. Mensen van boven de 60 merken ook de gevolgen van de slijtage, ook wel artrose genoemd. Bij artrose wordt het kraakbeen van het gewricht steeds dunner en onregelmatiger waardoor bewegen moeizamer gaat: men voelt zich vaak stijf en voelt pijn bij bewegen.
Om de gevolgen van osteoporose en artrose tegen te gaan zijn leefregels belangrijk zoals goede voeding, voldoende zonlicht en lichaamsbeweging.
Begeleiding, advisering en oefentherapie vormen de pijlers voor de aanpak van artroseklachten.
Bewegen voorkomt vermindering van stevigheid van de botten. Bewegen zorgt ervoor dat het gewrichtssmeer in het gewricht zich goed verspreidt en het bewegen van een gewricht zo optimaal mogelijk verloopt. De verspreiding van het gewrichtssmeer duurt alleen even, daarom is het eerste half uur van bewegen het lastigste. Bewegen zorgt er ook voor dat de spieren rondom het pijnlijke gewricht sterker worden. Hierdoor kunnen ze de krachten op het gewricht beter opvangen. Uit onderzoek is gebleken dat bewegen de beste methode is om artrose en osteoporose zo lang mogelijk de baas te blijven: ‘Rust roest!’ Deze training heeft bij ons vorm gekregen in het beweegprogramma artrose/osteoporose.