Osgood Schlatter is een pijnlijke ontsteking van de aanhechting van de kniepees op het scheenbeen bij kinderen in de groei. Er is sprake van een pijnlijke plek met veelal een zwelling (deze is soms warm) vlak onder de knie op het scheenbeen. Soms komt dit voor bij beide de knieën. Activiteiten als springen, rennen en traplopen verergeren de pijnklachten. Vaak zakt de pijn in de uren na het sporten snel af.
Hoe vaak komt Osgood Schlatter voor?
Osgood Schlatter komt meer voor bij jongens dan bij meisjes. Osgood Schlatter komt vaak voor bij jongens tussen de 10 en 15 jaar en bij meisjes tussen de 8 en 12 jaar.
Bij welke sporten komt het voor?
Sporten met veel springen en sprintjes trekken, zoals voetbal en volleybal kunnen de klachten die bij Osgood Schlatter horen sneller uitlokken.
Hoe kan Osgood Schlatter vastgesteld worden?
Een (sport)arts of sportfysiotherapeut kan met het verhaal en lichamelijk onderzoek de diagnose de ziekte Osgood Schlatter stellen. Aanvullend kan men kiezen om een röntgenfoto of echo te maken van de knie, maar dit is zelden nodig. In een vroeg stadium kan aantasting van de aanhechting van de knieschijfpees gezien worden. Op deze plek kan in een later stadium een los stukje bot of een vergroeiing aan het scheenbeen gezien worden. Als de blessure genezen is, en de pees niet meer ontstoken is, kan deze benige zwelling de rest van het leven zichtbaar blijven. Dit kan dan nog wel last geven bij knielen of druk op deze zwelling.
Hoe ontstaat Osgood Schlatter?
Osgood Schlatter kan ontstaan door veranderingen aan het bot en pezen in de groei. Met name bij een groeispurt kunnen veelvuldig rennen en springen Osgood Schlatter uitlokken. Vooral bij deze activiteiten komt er veel kracht op de aanhechting van de knieschijfpees op het scheenbeen.
Hoe wordt bij Kuijs Fysiotherapie Osgood Schlatter behandeld?
1. Trainingsaanpassingen en zelfbehandeling
Meestal wordt het advies gegeven om de peesaanhechting te ontlasten door de sportactiviteiten aan te passen in intensiteit of zelfs tijdelijk even te stoppen met sporten. Vooral springen en sprinten dienen zoveel mogelijk vermeden te worden.
Naast het aanpassen van de sportactiviteiten kan op momenten van pijn de zwelling gekoeld worden met ijs. Het rekken van de bovenbeenspieren en hamstrings kan ook verlichting geven.
2. Oefeningen
Onze (sport)fysiotherapeuten helpen instrueren oefeningen om de knieschijfpees en bijbehorende bovenbeenspieren sterker te maken. De juiste dosering van de training is hierbij essentieel aangezien een te grote oefenbelasting weer kan leiden tot verergering van de klacht.
3. Criteria hervatting
Op een gegeven moment kunnen, als de klacht het toelaat, trainings- en wedstrijdactiviteiten weer geleidelijk hervat worden. Uiteraard dient dit op een verantwoorde en juist opgebouwde wijze te gebeuren. Onze sportfysiotherapeuten begeleiden hierbij en geven hun adviezen aan de hand van de resultaten van testen die ze in de praktijk uitvoeren.
Denkt u dat uw kind misschien last heeft van Osgood Schlatter en wilt u meer informatie?
Neem dan nu contact op met Kuijs Fysiotherapie. Mail ons: info@fysiofitcare.nl of vul het contactformulier in op onze website.